Hem » Aktuellt » Viasats Ultra HD-box imponerar

Viasats Ultra HD-box imponerar

Ljud & Bild testade nyligen Viasats Ultra HD-box och deras Ultra HD-kanal, den enda Ultra HD-kanalen i Sverige, och de upplevde en stor skillnad i bildkvalité och detaljrikedom! I den livesända fotbollsmatchen var det var lätt att se numret på tröjan, även om spelaren befann sig långt bort från kameran, och likaså detaljer i publiken som befann sig långt bort från kameran, mycket uppskattat av Ljud & Bilds testpanel.

Ljud & Bild jämförde även upplevelsen med att titta på Ultra HD Blu-ray-filmer och där noterar de en viss skillnad i bildkvalitén. Detta är såklart inte så konstigt eftersom sändningarna på Viasats Ultra HD-kanal är live-sändningar och därför genomgår de inte samma efterredigering som filmer gör.
Bildkvalitén och upplevelsen man får på Netflix 4K, som Ljud & Bild också jämför med, kommer däremot alltid att vara beroende av den hastighet man har på sin internetuppkoppling. Om man inte kan streama med minst 25 Mbit/s så kommer man inte få Ultra HD-kvalité.

Än så länge är det bara Viasat i Sverige som sänder live i Ultra HD-kvalité. Upplevelsen och bildkvalitén är betydligt bättre jämfört med HDTV och detaljrikedomen imponerade även på Ljud & Bild. I takt med att utbudet av Ultra HD utökas i Sverige och Norden kommer andra typer av sändningar också vara tillgängliga i Ultra HD och då kommer vi verkligen att se dess fulla effekt.

Viasat Ultra HD sänds, precis som Viasats övriga parabolutbud, via Astras satelliter och Viasat Ultra HD-kanalen kan tas emot både via satellit (parabol) och fiber. Vår rekommendation att ta emot via satellit om du har möjlighet, då får du garanterat bästa bildkvalitet och signalkvalitet.

Läs hela testet på Ljud & Bild här

Se vad som sänds live på Viasat Ultra HD här

Ultra HD fakta:

  1. Ultra HD visar 8 miljoner pixlar, det är 4 gånger högre bildupplösning än HDTV. Upplösningen för Ultra HD är 3840x2160.
  2. Ultra HD visar fler färgnyanser än HDTV, hela 1 miljard faktiskt.
  3. Ultra HD visar högre kontrast och djupare bild tack vare HDR, High Dynamic Range.
  4. Ultra HD visar högre bildfrekvens med HFR, High Frame Rate, som är extra viktigt vid livesändningar, 100-120 bilder per sekund.

Vill du se på Ultra HD? Nu finns en Ultra HD-kanal i Sverige!

Pin It on Pinterest

Share This