Så vet du att din tv är Ultra HD - Välj rätt tv

Beställ Viasat Ultra HD
Hem » Guider » Så vet du att din TV är Ultra HD

Ultra HD-standarden

Funderar du på att köpa en Ultra HD-tv och vill vara säker på att du köper rätt? Det kan verka krångligt, eftersom standarden för Ultra HD fortfarande är så pass ny och den är fortfarande under utveckling. Du kan läsa mer om utvecklingen och de olika faserna på vår sida ”Varför Ultra HD?”.

De tekniska specifikationerna är omfattande och kan verka svåra att få full överblick på. Men nedanstående två logotyper garanterar att tv:n uppfyller de krav som ställs för att få kalla en tv-skärm för Ultra HD idag.

En Ultra HD-tv ger alltid bättre bildkvalitet än alternativen, och i den här texten fokuserar vi på hur du väljer en tv som verkligen ger dig Ultra HD. Men glöm inte att det också är en förutsättning att själva innehållet (till exempel filmen) och själva utsändningen (till exempel tv-kanalen eller streamingtjänsten) är Ultra HD. Mer om detta i ”Så blir du med Ultra HD”

Ultra HD-logotypen från Digital EuropeUltra HD logo


Digital Europe
loggan visar vilka skärmar som har den pixeltäthet som krävs för att en skärm ska få kallas Ultra HD. Ultra HD skärmar ska ha 3840x2160 pixlar, vilket är fyra gånger mer än för HDTV (1920x1080 pixlar). Ultra HD-logotypen från Digital Europe visar att skärmen är kompatibel med Ultra HD-sändningar och material.

Ultra HD premium logoUltra HD PremiumTM-logotypen från UHD Alliance

UHD Alliance är en branschorganisation för teknikföretag, tillverkare, innehållsleverantörer, filmstudios och distributörer som vill göra det lättare för konsumenterna att hitta de skärmar, innehåll och tjänster som uppfyller Ultra HD-kraven. Det gör man genom att arbeta för gemensam standardisering, testning, licensiering och certifiering.

För att få använda Ultra HD PremiumTM-logotypen från UHD Alliance måste tv-skärmar exempelvis uppfylla fler krav än pixeltäthet. Ultra HD Premium-logotypen garanterar att skärmen uppfyller Ultra HD-kraven för bildupplösning, har ett bredare färgomfång och High Dynamic Range (HDR) vilket ger bättre kontrast och ljusstyrka. Man kommer även att definiera krav på att återge skarpare rörelser med High Frame Rate (HFR).

Mer information hittar du här:
UHD Alliance
Digital Europe

Bilden nedan visar skillnaden mellan standard-tv, HDTV och Ultra HD.

Vi visar även storleken för 2K och 4K som är filmformaten.

Astra Illustrationer samlatSMALL7

 

 

Vill du se på Ultra HD? Nu finns en Ultra HD-kanal i Sverige!

Pin It on Pinterest

Share This