Rätt TV kräver rätt montering

Beställ Viasat Ultra HD
Hem » Guider » Rätt TV kräver rätt montering

Har du köpt en fantastisk ny Ultra HD-tv? Grattis!

Då har du något att se fram emot. Men gör din nya fina tv en tjänst: häng den korrekt så att den får en chans att göra sitt jobb perfekt.

Har du ännu inte hunnit köpa en Ultra HD-tv? Se våra enkla tips nedan.
Läs även gärna vår köpguide innan du köper en ny tv om du känner att du vill ha fler tips.

1 . Välj rätt storlek på skärmen

Ultra HD:s avsevärt högre pixeltäthet gör det möjligt att välja en större skärm än tidigare utan att du kan se pixlarna.

Bäst är att gå till en återförsäljare. Välj ut en skärm som du är intresserad av. Gå så nära bilden att du kan urskilja bildpunkterna i skärmen. Backa sedan långsamt tills punkterna försvinner. Detta avstånd är det kortaste avståndet du ska ha till tv:n hemma. Nu kan du gå hem och mäta.

Fördelen med just Ultra HD är att man idag kan välja en större tv utan att ändra avståndet till tv:n hemma, upplösningen är så pass mycket bättre.Dessa mått är endast en rekommendation. Det är alltid bäst att prova sig fram innan man köper tv:n. I butiken kan du prova att stå på samma avstånd från skärmen som du sitter hemma i tv-soffan. Alltså på det avstånd som känns bäst är rätt för dig. Kom också ihåg att kontrollera vad du har för kvalitet på tv-signalen. En enkel tumregel är att ju bättre kvalitet du har på bilden, desto större tv kan du ha.

Vill du fördjupa dig och se hur olika skärmstorlekar passar olika avstånd? Besök denna sida

2 . Din tv är inte en tavla. Häng den inte som en.

De allra flesta hänger tv:n för högt, som en tavla. Det ger inte någon bra vinkel för att titta. Sätt dig där du ska sitta och titta på tv. Placera sedan tv:n så att 2/3 av bildytan är under din ögonhöjd.

3 . Viktigt med rätt vinkel

En sned upphängning ger sämre bild och din tv förtjänar bättre än så. Använd gärna vattenpass. Överväg också ett väggstativ så att du kan vrida din TV i sidled och höjdled. Då kan du vara säker på att alltid få en perfekt vinkel oavsett hur du sitter. Leta efter fästen med VESA-standard.

 

Vill du se på Ultra HD? Nu finns en Ultra HD-kanal i Sverige!

Pin It on Pinterest

Share This