Hem » Aktuellt » Nu blir det äntligen tv på riktigt!

Nu blir det äntligen tv på riktigt!

Vi har pratat med Benny Norling på BORESIGHT, en av Sveriges ledande experter på Ultra HD. Enligt honom är det nu framtidens tv börjar ta form. Och de flesta som inte redan upptäckt Ultra HD kommer få en ”wow”-upplevelse de inte förväntat sig. 

Benny Norling har arbetat i teknikens framkant sedan 70-talet. Som ljudtekniker på Sveriges Radio löste han problemet med ljudstörningar i Berwaldshallen genom att  utveckla en digitalstyrd mikrofonförstärkare. Från det blev han den första att spela en CD-skiva på Sveriges Radio och har ända sedan dess jobbat med att driva helt ny teknik ut på marknaden.

Benny var självklart en ledande figur när HDTV introducerades i Sverige 2004. Nu ser han att tiden börjar bli mogen för nästa stora teknikskifte i och med Ultra HD.

– Övergången till Ultra HD har inte varit lika snabb som övergången från digitala sändningar i SD-format till HDTV. Det finns många förklaringar till det, bland annat att skillnaden inte var så stor mellan dagens HDTV och inledande tv-program i Ultra HD. Det är dock något som är på väg att ändras nu när HDR och WCG kommer in i bilden, säger Benny.

HDR står för High Dymamic Range och WCG för Wide Color Gamut. Att Benny nämner bägge är ett tecken på att han faktiskt vet vad han pratar om, för ofta klumpas begreppen lite slarvig ihop i benämningen HDR. Det finns dock skillnader även om de kanske inte är helt enkla att förstå för oss som är vanliga dödliga. Lite kort handlar HDR om kontrastområdet mellan svart och vitt, medan WCG handlar om färgomfånget i färgen. Omvandlat till vanlig svenska betyder det att vi med dessa två tekniker får mycket större dynamik i bilden med fler färger och även att varje färg kan återges i fler nyanser. Alltså rött blir mycket rödare än förut. Grönt blir grönare och framförallt blir svart väldigt mycket mer svart. Dagens SDTV och HDTV kan återge ca 37% av alla färger vårt öga kan uppfatta – med Ultra HD och WCG når vi minst det dubbla!

– Vissa i branschen brukar skämta om att det är först nu man kan visa ”Ferarri-rött” på tv. Och även om det låter som ett skämt, stämmer det eftersom den nyansen av rött helt enkelt inte finns ens i vanlig HDTV. Man kan även säga att det nu äntligen blir färg-tv på riktigt, fortsätter Benny.

Bilden nedan visar WCG (Wide Color Gamut)

Faktum är att de antal färger vi kan se på HDTV idag inte har ändrat sig sedan standarderna sattes på 50-talet. Visst, bilden har blivit avsevärt bättre av andra anledningar, men mängden färger är densamma på exempelvis en VHS-kassett och en Blu-ray skiva. Det är här HDR och WCG kommer in och det är här, enligt Benny, som den stora skillnaden mellan HD och Ultra HD finns.

– Med HDTV ökade vi upplösningen fyra gånger från tidigare. Det var stort. Att öka den fyra gånger till, som vi gör med Ultra HD, är också tufft, men ger absolut inte samma wow-känsla för våra hjärnor. Adderar du kontrasten, mängden nya färger och nyanserna i färgerna i och med HDR och WCG är skillnaden extrem för betraktaren, säger Benny.

HDR och WCG är nu på väg ut på marknaden med stormsteg. Såväl vad gäller produktion av innehåll som tv-apparater som följer standarderna. Enligt Benny är det just detta som behövs för att sätta ännu mera fart på teknikskiftet, men påpekar samtidigt att utvecklingen inte stannar här.

– Det kommer snart nya standarder kring bildfrekvens, HFR, vilket kommer innebära ännu ett stort hopp i vår upplevelse framför skärmen. Det är otroligt häftigt när bilden på tv känns precis som, eller ibland till och med skarpare än verkligheten, säger Benny.

Bildfrekvensen handlar om hur många gånger bilden uppdateras per sekund. Vanlig tv är på 25 bilder per sekund och i filmvärlden använder man 24. Detta ger dock en ryckig upplevelse för den mänskliga hjärnan. Särskilt i snabba bilder som sport och liknande blir rörelsen ojämn. Optimal uppdatering är så hög som 400, men det lär inte bli verklighet inom överskådlig framtid eftersom det kräver enorm bandbredd. 100-120 bilder per sekund siar Benny blir standard runt 2020. Det innebär en klar förbättring från dagens 50 som används för Ultra HD-sändningar (och vissa HDTV-kanaler) och en rejäl skillnad från de 25 på vanlig standard tv.

– Bandbredden är också en sista utmaning. Det krävs rejält med fart för att få in all information som behövs för bilden och ljudet. Vill man vara säker är det satellit som gäller och använder man sig av fiber inser man fort att det krävs avsevärt mer än vad  man kan leverera stabilt till de flesta hushållen idag, avslutar Benny.

Att Ultra HD är ett naturligt nästa steg råder det inga större tvivel om och lyssnar man på Benny förstår man att det är nu teknikskiftet börjar ta fart på allvar. Förutsättningarna finns där. Tv-apparaterna med stöd för Ultra HD blir allt vanligare och kostar mindre. Standarderna kring HDR och WCG har satt sig och kommer motivera allt fler att byta upp sig. Och sändningarna har börjat komma igång på allvar. Kort och gott har vi tv-frälsta en spännande tid framför oss.

Bild: Benny Norling, BORESIGHT

Vill du se på Ultra HD? Nu finns en Ultra HD-kanal i Sverige!

Pin It on Pinterest

Share This