Köpguide Ultra HD – 5 saker att tänka på vid köp av ny tv

Beställ Viasat Ultra HD
Hem » Aktuellt » Köpguide Ultra HD

5 saker att tänka på vid köp av ny tv

Att köpa en ny tv kan ibland vara ångestladdat av många olika anledningar. Många är rädda för att priset ska sticka iväg allt för mycket, samtidigt som man oroar sig för att behöva byta ut sin tv om inom några år då den blivit ”omodern”. 
Vi tycker att ett nytt tv-köp ska vara roligt, därför har vi tagit fram frågor du bör tänka igenom innan du ska fatta beslut om vilken tv som är rätt för dig och dina tv-vanor.  

1. HDTV eller Ultra HD?
2. Hur stor tv kan du ha hemma?
3. Hur bor du? Vilken uppkoppling har du och vilken tv-leverantör kan du välja?
4. Finns det andra tjänster du vill ha?
5. Behöver du någon speciell utrustning?
√ Checklista att ta med till butiken

 

1. HD eller Ultra HD?

Att veta vilken tv man ska köpa är inte alltid det lättaste valet att ta. Att det dessutom finns en mängd olika skärmar med lika många tekniska beskrivningar gör inte valet lättare. Det första och mest grundläggande du behöver fundera på vid val av tv är om den klarar av HD eller Ultra HD.

Anledningen till att detta är det första du behöver fundera på är för att; även om du inte planerat att ta emot en signal i Ultra HD så rekommenderar vi alltid att du bör köpa en tv som klarar av detta. På så vis kan du vara säker på att du alltid får bästa möjliga bild samt att du får en tv som kan användas en lång tid framöver, utan att det behöver kosta skjortan.

Tänk på att alltid titta efter de godkända logotyperna för Ultra HD, då man endast märker de godkända Ultra HD skärmarna med dessa logotyper. Om tv:n har en eller båda av dessa logotyper så kan du vara säker på att skärmen uppfyller alla krav. Om dessa märkningar saknas bör du alltid fråga om mer information av säljaren i butik.

Vill du fördjupa dig i detta? Här kan du läsa vår intervju med Samsung! 

 

2. Storlek på skärmen

Att den största skärmen ger den bästa upplevelsen, behöver inte alltid stämma. Det är lätt att bli ”storleksblind” när man står i butiken, att säljaren dessutom försöker sälja på dig den största modellen gör inte beslutet lättare. Därför är det viktigt att basera ditt val av tv beroende på hur rummet tv:n ska stå i ser ut, samt vilken kvalité du har på tv-signalerna. En bra regel att följa är; ju bättre bildkvalité du har desto större tv kan du köpa. Anledningen till att bildkvalitén har så stor betydelse är på grund av att; med Ultra HD går det fyra pixlar på varje pixel i vanlig HDTV. Du ser inga enskilda pixlar oavsett om du tittat på nära eller långt avstånd.

Vill du även veta hur du monterar tv:n bäst? Ta en titt på denna sida.


Dessa mått är endast en rekommendation. Det är alltid bäst att prova sig fram innan man köper tv:n. I butiken kan du prova att stå på samma avstånd från skärmen som du sitter hemma i tv-soffan. Alltså på det avstånd som känns bäst är rätt för dig. Kom också ihåg att kontrollera vad du har för kvalitet på tv-signalen. En enkel tumregel är att ju bättre kvalitet du har på bilden, desto större tv kan du ha.

Vill du fördjupa dig och se hur olika skärmstorlekar passar olika avstånd? Besök denna sida 

 

3. Vilken tv-leverantör har du och vilken kan du ha?

Då alla tv-leverantörer inte kan tillhandahålla alla kanaler är det därför viktigt att välja rätt tv-leverantör. Tv via satellit har generellt ett stort utbud av kanaler med en bra signalkvalité. Viasat är idag den enda leverantören som erbjuder riktig Ultra HD. Idag finns det även vissa streamingtjänster som har ett visst utbud av Ultra HD. Eftersom det finns en hög efterfrågan på sändningar i Ultra HD kommer utbudet därmed att öka mer och mer.
Fler faktorer att tänka igenom innan du bestämmer vilken tv-modell som passar bäst för dig är t.ex:

  • Om du bor i lägenhet eller hus?
  • Om du har antenn, kabel eller satellit?
  • Tv-leverantör
  • Val av digitalbox

 

4. Finns det andra tjänster du vill ha?

Vårt tv-tittande har förändrats genom tiden. Förr tittade man på de analoga kanaler som fanns tillgängliga, idag har vi större valmöjligheter att välja bland en mängd digitala kanaler, streama filmer, serier och spel. De flesta tv-spel är idag i Ultra HD kvalité, även fler och fler streamingtjänster har börjat leverera serier och filmer i Ultra HD. 
Därför är det ännu viktigare att planera ditt tv-köp utifrån de tjänster och användningsområden du tänkt använda dig av.

Planera ditt köp utifrån hur du har tänkt att använda din tv.

 

5. Sladdar, boxar, paraboler och ljud

När du väl gjort ditt beslut gällande tv och tv-leverantör är det dags och fundera på om du bör köpa till något tillbehör? En HDMI-kabel behövs alltid, men om du bestämt dig för att köpa en Ultra HD-tv kan det vara klokt att köpa den senaste sladdmodellen som stödjer Ultra HD. Känner du dig osäker kan du fråga säljaren, annars kan du även kolla efter sladdar med märkningen; High Speed eller Premium High Speed.
Vill du fördjupa dig och lära dig mer om just HDMI-kablar? Då kan du läsa vår tidigare artikel här

Programkort, boxar och kanske till och med parabolantenn kan vara tillbehör du bör fundera på om du behöver köpa till. Vill du se på streamingtjänster och de inte finns som appar i din tv behöver du även köpa utrustning för detta.
När det kommer till ljudkvalitén på en platt-tv så kan det vara bra att komplettera med en högtalare då tv-ljudet kan upplevas platt.  Läs gärna intervjun med HiFi-Klubben och deras tips kring ljud här

Känns det överväldigande? Lugn, ta en titt på vår checklista nedan innan du shoppar loss!

 

Checklista att ta med till butiken:

HD eller Ultra HD? Vi rekommenderar Ultra HD för bästa möjliga bild. Upplösningen ska vara 3840x2160. Komihåg att titta efter de godkända logotyperna från Digital Europe och Ultra HD Alliance.
√ HDR (High Dynnamic Range) för dig som vill ha bättre djup och kontrast i bilden. Inte helt etablerat i Sverige ännu, men kommer bli standard.
Har tvn stöd för appar? Finns det stöd för t.ex. Viaplay, Netflix, HBO och andra tjänster? Om inte kanske du behöver köpa till extra utrustning (t.ex. Chromecast eller Apple TV)
Vilken tv-leverantör ska du ha? Behöver du ett nytt avtal med en ny tv-leverantör? Bestäm dig gärna innan du köper din tv. Det kan påverka ditt val av tv-modell.
HDMI-kabel med märkningen High Speed eller Premium High Speed (eller att den klarar 18 Gbps) Har du en senare inköpt kabel så är sannolikheten större att den klarar Ultra HD.
Är ljudet ok? Det inbyggda ljudet på tv-apparater är sällan av bästa kvalitet. Behöver du köpa till en soundbar eller ett surroundsystem för att upplevelse ska bli bra nog?

 

Ultra HD fakta:

  1. Ultra HD visar 8 miljoner pixlar, det är 4 gånger högre bildupplösning än HDTV. Upplösningen för Ultra HD är 3840x2160.
  2. Ultra HD visar fler färgnyanser än HDTV, hela 1 miljard faktiskt.
  3. Ultra HD visar högre kontrast och djupare bild tack vare HDR, High Dynamic Range.
  4. Ultra HD visar högre bildfrekvens med HFR, High Frame Rate, som är extra viktigt vid livesändningar, 100-120 bilder per sekund.

Vill du se på Ultra HD? Nu finns en Ultra HD-kanal i Sverige!

Pin It on Pinterest

Share This