Hem » Aktuellt » Historisk satellituppskjutning!

Historisk satellituppskjutning!

Den 31 mars 2017 kl. 00:27 svensk tid sköts satelliten SES-10 upp med raketen Falcon 9 från SpaceX. För första gången återanvändes ett raketsteg, något som inte gjorts tidigare och som kan förändra hur vi använder raketer i framtiden!

SpaceX designade raketen Falcon 9 med tanke på att kunna få det första raketsteget, som utgör den största delen av raketen, att efter uppskjutningen återvända till jorden och landa, antingen på en plattform i havet (raketen landar på ett s.k. ASDS, Autonomous Spaceport Drone Ship) eller på marken i närheten av uppskjutningsplatsen. Man lyckades med detta första gången i december 2015 (se första landningen av SpaceX Falcon 9 här) och snart därefter beslutades att SES-10 skulle skjutas upp med ett sådant, återanvänt raketsteg. Raketsteget är en av de dyraste delarna av raketen och genom att återanvända den till fler uppskjutningar kan kostnaderna hållas nere.

“Rockets that can be flown, recovered and relaunched again help enormously. This is a hugely important milestone”, säger Martin Halliwell, Chief Technology Officer på SES, i en intervju med Bloomberg.

SES-10 blev den första satelliten att skjutas upp på detta sätt med Falcon 9, och Martin Halliwell kommenterar detta ytterligare:

”People said we were taking a huge risk. I always said: we’re not! We had access to information that gave us confidence.”

SES-10 kommer att ligga på satellitpositionen 67 grader väst med täckning över Latinamerika. Satelliten ska användas för bland annat DTH (tv via parabol) och mobila tjänster.

Läs SES pressmeddelande här 

Här kan du se hela sändningen från SES-10 uppskjutningen med SpaceX och Falcon 9:

 

 

 

Vill du se på Ultra HD? Nu finns en Ultra HD-kanal i Sverige!

Pin It on Pinterest

Share This