En miljard färgnyanser – Ultra High Definition (Ultra HD)

Se videoBeställ Viasat Ultra HD
Hem » Fakta Ultra HD » En miljard färgnyanser

Explosion av färger med Ultra HD

En av de riktigt viktiga byggstenarna i upplevelsen med Ultra HD är färgerna. Ultra HD kommer att kunna återge färger som hittills aldrig kunnat visas på en skärm.

I fas ett visar Ultra HD 1 miljard färgnyanser, det är 64 gånger fler färgnyanser än HDTV. Man går från 8 bitars färgdjup till 10 bitars färgdjup och på så sätt minskar s.k. color banding, vilket betyder att övergångar i nyanserna på t.ex. en himmel inte syns med 10 bitars färgdjup.

I fas två kommer dessutom WCG (Wide Color Gamut) som ger ett bättre färgomfång. Man brukar uppskatta att dagens tv-skärmar, som visar vanlig HDTV, kan återge ungefär 37 procent av de färger ögat kan uppfatta. Med Ultra HD blir motsvarande siffra 75 procent tack vare WCG (Wide Color Gamut). Alltså blir rött mycket rödare än förut. Grönt blir grönare och framförallt blir svart väldigt mycket mer svart. Se illustrationen nedan för WCG.

Utvecklingen går framåt med stormsteg. Faktum är att de antal färger vi kan se på HDTV idag inte har ändrat sig sedan standarderna sattes på 50-talet. Visst, bilden har blivit avsevärt bättre av andra anledningar, men mängden färger är densamma. Vi kommer att förflytta oss från dagens cirka 16 miljoner färgnyanser på en standard-tv eller HDTV till 1 miljard olika färgnyanser med Ultra HD. I kombination med högre upplösning och skarpare kontrast innebär det förstås att upplevelsen blir otroligt mycket mer nära verkligheten.

Vänster bild visar 16 miljoner färgnyanser  – HDTV
Höger bild visar 1 miljard färgnyanser – Ultra HD

Bilden nedan visar WCG och jämför HDTV och Ultra HD
HDTV (inre triangeln)
UHDTV (yttre triangeln)


 

 

Vill du se på Ultra HD? Nu finns en Ultra HD-kanal i Sverige!

 

Pin It on Pinterest

Share This