Hem » Aktuellt » Bästa uppladdningen inför fotbolls-VM

Bästa uppladdningen inför fotbolls-VM

Tänk dig följande scenario: Sverige har fått en frispark och Emil Forsberg springer snabbt fram för att lägga bollen till rätta. Han backar bakåt och måttar upp ansatsen, tar några djupa andetag för att samla kraft och börjar sedan kliva fram mot bollen. Precis innan foten träffar bollen fryser bilden, ni hör sedan grannarna jubla och springa ut på tomten. När din bild sedan rör sig igen ser du även landslaget krama om Forsberg för att fira målet. Sverige har gått till VM-final!
Ja, nu är detta förvisso både ett mardröms-och ett drömscenario på samma gång med Fotbolls-VM som exempel. Vi får bara njuta av mästerskap som fotbolls-VM var fjärde år och därför är uppladdningen inför dessa evenemang extra viktiga. Ett enkelt sätt att se till att du får njuta av ett mästerskap med högsta möjliga bild- och ljudkvalitet är att titta via satellit.

Livesändning via satellit

Du har säkert hört om Sputnik, satelliten som skickades upp av ryssarna 1957? Sputnik fick en ganska kort rymdresa då batteriet helt tog slut efter 22 dagar och den började då sin ofrivilliga färd mot jorden. Den första satelliten som vi i Sverige var med och finansierade tillsammans med Norge och Finland var Tele-X. Tele-X var en tele-och datakommunikationssatellit som sköts upp den 2 april 1989. Satelliten sände allt från svenska TV4 till norska NRK och radiosändningar från Mix Megapol. Tele-X fungerade felfritt fram till 1998 då den togs ur drift. Både Sputnik och Tele-X var med och lade grunden för hur vi idag använder oss av kommunikationssatelliter och tekniken har fortsatt att utvecklas.

Satellit är idag det enda sättet att garantera livesändningar där bilden alltid håller högsta kvalitet oavsett hur många som tittar och var du befinner dig, detta beror på satelliternas stora sändningskapacitet och tillgång till bandbredd. Detta gör att du alltid kan räkna med att få bästa möjliga kvalitet på din sändning. Sändningar via satellit bör därför inte jämföras med uppkopplingar via internet där det finns risk för att nätet dessvärre blir överbelastat vid stora sändningar, vilket resulterar i att bilden fryser eller hackar. Större livesändningar passar därför utmärkt att sända via satellit.

Länder som får VM-sändningar i Ultra HD

Vi har sänt Ultra HD sedan 2013 via våra satelliter och har därmed även sänt flera stora sporthändelser i Ultra HD som fotbolls-VM 2014 samt OS i Rio 2016. Under fotbolls-VM 2014 sände vi fyra matcher live i Ultra HD. Då sände vi tillsammans med nyhetsdistributören Eurovision. I år vill vi inte vara sämre och sänder därför matcher i Ultra HD även under fotbolls-VM i Ryssland. Sändningarna görs tillsammans med Canal Digitaal i Tyskland samt IPBC och MX1 i Israel.

Det är just vid stora sportevenemang som nyare teknik brukar ta fart och fotbolls-VM 2018 är inget undantag. Se till att du kan ta emot bästa möjliga bildupplevelse under VM och inte missar någon avgörande straff för att din uppkoppling inte hänger med!

Musik, glädje och knivskarp bild världen över

Ett annat exempel där vi sänt Ultra HD live via satellit är när vi sände från musikfestivalen Tomorrowland. Vi kopplade då samman sju arenor världen över som fick ta del av livesändningar från den färgglada festivalen. Detta innebär i sin tur att hela 100.000 personer kunde dansa till musiken trots att de inte var på plats, allt tack vare livesändningarna via satellit. Detta är alltså bara ett exempel för hur sändningar via satellit kan användas, och arbetet pågår hela tiden för att hitta nya sätt att kommunicera och låta fler ta del av livesändningar av högsta kvalitet.

Sändningar i 8K

Genom att använda dig av satellit-tv via Astra är du inte bara garanterad den bästa bildkvalitén som finns idag på din sändning, du är även utrustad och redo för framtidens teknologi. Vi strävar nämligen alltid efter att ta tekniken till en ny nivå. I maj 2018 gjorde vi därför en historisk sändning i 8K via satelliten ASTRA 3B! Trots att tekniken 8K inte riktigt kommer att sändas till privatpersoner i närtid, så visar detta att satelliter har kapaciteten att leverera 8K signaler redan idag. Läs mer om vår sändning i 8K här.

 

Vill du se på Ultra HD? Nu finns en Ultra HD-kanal i Sverige!

Pin It on Pinterest

Share This